Barion Pixel
Kosár
Blog

Svédmasszázs fogások: mire számítsunk a kezelésen?

A svédmasszázs egyik legismertebb és leggyakrabban alkalmazott masszázs technika a világon, ami nem is csoda. Gyakorlatilag az összes európai masszázsformának az alapját képezi, a különböző betegségekre gyakorolt hatásai pedig széles körben ismertek. A különböző svédmasszázs fogások számos pozitív hatással vannak a testre és az elmére egyaránt: cikkünkben felfedezzük a típusait, és megvizsgáljuk, hogy azok milyen előnyökkel járnak.

Svédmasszázs: a kezdetek

A svédmasszázs eredete Skandináviához köthető, ahol a hagyományos masszázs technikák egyesültek a tudományos megközelítéssel. A svéd fizioterapeuta és testgyógyász, Per Henrik Ling a 19. században fejlesztette ki ezt a masszázs technikát, amely azóta világszerte népszerűvé vált.

A svédmasszázs fogások kivitelezése ellentétben például a thai masszázs kezelésekkel általában olajjal vagy krémmel történik a bőrön. A masszőr simító, gyúró és dörzsölő mozdulatokat alkalmaz, hogy ellazítsa az izmokat, csökkentse a feszültséget és serkentse a vérkeringést. Néhány gyakori példa a svédmasszázs fogások között:

Svédmasszázs fogások: effleurázs

Az effleurázs egy simító mozdulat, amely a kezelés kezdeti része: segíti a testet a mélyebb, intenzívebb svédmasszázs fogások felkészítésére. Ennek során a masszőr hosszú, elnyújtott mozdulatokkal simítja az olajat a bőrön, kifelé haladva a szív irányába. Ez a mozdulat izomlazító hatása mellett javítja a vérkeringést.

Petrisszázs

Ez a fogás röviden gyúrást jelent. A masszőr finoman megfogja és összenyomja az izmokat, majd gördítő mozdulatokkal dolgozza át azokat. Mélyen fejti ki hatását az izomrostokban, aminek köszönhetően azok ellazulnak, oldódik a bennük felgyülemlett feszültség és serken a szervezet anyagcseréje.

Svédmasszázs fogások: ütögetés

Az ütögetés, csipegetés és dörzsölés a svédmasszázs fogások tipikus példái: az izmokat és a bőrt a masszőr az előbbiekhez képest gyorsabban, tempósabban megdolgozza tenyérrel, kézháttal és kézéllel. A gyúrás eredménye a merevség és a feszültség felszabadulása, miközben felélénkül az idegrendszer és javul az izmok teljesítőképessége.

Rezgések

A különböző rezegtetések során a terapeuta finom vibrációkat alkalmaz a testen. Ez a fogás remekül enyhíti a stresszt és a fáradtságot, valamint számos neurohormonális előnnyel is jár. Ide sorolható például, hogy az idegkilépési pontokon csökken az idegek ingerlékenysége, de tónus- és fájdalomcsökkentő hatása is van.

Svédmasszázs fogások: tördelés

A svédmasszázs fogások ezen formája az ízületek körül alkalmazott mozdulatsorokat jelenti. A masszőr finoman megfogja az említett területeket és hajlító mozdulatokkal alaposan átdolgozza azokat. Ez segít abban, hogy ellazuljanak az ízületek, csökkenjen a merevségük és javuljon a mozgástartományuk.

Mikor nem ajánlott a svédmasszázs?

Fontos megjegyezni, hogy a svédmasszázs nem alkalmas mindenki számára. Bizonyos egészségi állapotok, például bőrbetegségek, visszérproblémák, friss sérülések, fertőző betegségek vagy lázas állapot esetén nem ajánlott – vagy egyenesen tiltott – masszíroztatni. Ezért mindenképp konzultáljunk orvossal, mielőtt bejelentkeznénk kezelésre.

Összességében a svédmasszázs fogások sokféle módon segítenek az egészség és az általános közérzet javításában. Ha ellazulásra, feszültségoldásra és izomfájdalmak enyhítésére vágyik, érdemes kipróbálni ezt a klasszikus masszázs technikát. Ne feledje azonban, hogy a legjobb eredmények érdekében mindenképp képzett masszőrhöz forduljunk, aki megfelelően ismeri és alkalmazza ezeket a technikákat.

Hasznosnak találta bejegyzésünket? Akkor talán érdekelhetik a talpmasszázs hatásai is!

Ne maradj le semmiről!
Ha értesítést szeretnél kapni akcióinkról, új szolgáltatásainkról, iratkozz fel értesítőnkre!
Hol találsz meg minket?

Hívj minket telefonon: +36 20 409 5484, vagy írj nekünk üzenetet.