Barion Pixel
Kosár
Blog

Nyirokmasszázs fogások: mit csinál egy nyirokmasszőr?

A nyirokmasszázs egy olyan masszázstípus, amely a nyirokkeringés állapotát hivatott javítani. A megfelelő nyirokmasszázs fogások alkalmazásával elősegíthető a szervezet méregtelenítése, csökkenthető a gyulladások, fertőzések előfordulása és javítható az immunrendszer védekezőképessége. Nagyon fontos azonban a masszőr szakértelme, hiszen a nem megfelelően végzett kezelés nemcsak a várt eredményt nem váltja ki, hanem akár kellemetlen mellékhatásokkal is járhat. Nézzük meg tehát, hogyan dolgozik a nyirokterapeuta vagy nyirokmasszőr!

Különbségek a nyirokmasszázs és az izommasszázs között:

Elsődleges cél a kezeléssel

Nevükből adódóan nyilvánvaló, hogy a nyirokmasszázs és az izommasszázsok más területeket céloznak,  ezáltal más eredményeket is hoznak. Az izommasszázsok testünk izomzatával dolgoznak, gyakran erőteljesebb fogásokat alkalmaznak az izomcsomók feloldásához. Feladatuk tehát a mozgásrendszer problémamentes működésének biztosítása vagy helyreállítása, amennyiben a kellemetlenségek izomproblémákra vezethetők vissza. Ezen masszázsok szükségességét talán mindannyian érezzük bizonyos időközönként, hiszen a nem megfelelő testtartástól kezdve a megterhelő fizikai munkákig számos dolog indokolttá teheti őket.

Kevésbé ismert a nyirokmasszázs hatása és azok a jelek, amelyek arra utalnak, hogy segítségre lehet szükség. A nyirokdrenázsnak is nevezett eljárás a kötőszövetekben pangó nyirokfolyadékok elvezetéséhez járul hozzá. Méregtelenítő hatásának köszönhetően erősíti az immunrendszert, a regenerációs képességet - így a sérülésekből, műtétekből való felépülést -, valamint karbantartja az idegrendszert.

Összességében tehát míg az izommasszázsok speciálisan az izomcsoportokra fejtik ki hatásukat, a nyirokmasszázs egy jóval átfogóbb, a teljes szervezetet lefedő rendszerben működik.

Izommasszázs és nyirokmasszázs fogások

A már említett izomcsomók feloldásához, illetve a túlerőltetett izmok ellazításához gyakran nagyobb fizikai erő kifejtésére van szükség. Nem véletlenül léteznek például sportmasszázs vagy bambusz masszázs technikák is. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy kevésbé erőteljes fogásokkal is dolgozhatunk a test izomzatán - ezen esetekben azonban a cél főként a relaxáció és a felfrissítés.

A nyirokdrenázs csakis gyengéd mozdulatokat alkalmaz. Leggyakrabban gördülő, simító mozdulatsorok jelennek meg a kezelés alkalmával, amelyek célja a nyirokkapuk megnyitása, majd a nyirokfolyadék elvezetése.

A leggyakoribb nyirokmasszázs fogások

Körkörös mozdulatok

A lágy, körkörös mozdulatok több célt is szolgálhatnak. A masszázs kezdetén segítenek a nyirokcsomók aktiválásában és a nyirokutak megnyitásában. A későbbi szakaszban gyengéden a megfelelő irányba tereli a pangó nyirokfolyadékot, így elkezdődhet a szervezet méregtelenítése.

Pumpáló és simító mozdulatok

A pumpáló mozdulatok nagy előnye, hogy így a testben a nyirokfolyadék természetes módon áramolhat. A simítás a nyirokdrenázs egyik leglágyabb fogása. Az előbbiekhez hasonlóan ez is folyamatos nyirokfolyadék-áramlást segít elő, viszont a pumpáló fogásoknál gyengédebb módon.

Nyomás

Végül, de nem utolsó sorban alkalmazhatók nyomó fogások is. Ilyenkor a masszőr kezével nyomást helyez egy adott testtájra, majd azt fokozatosan lazítja. Fontos megjegyezni, hogy ez esetben is fennáll a nyirokmasszázsok egyik legalapvetőbb elve, hogy a kezelés során a vendég ne érezzen fájdalmat.

Nyirokmasszázs fogások az egészségért

A nyirokdrenázs a pangó nyirokfolyadék elvezetésének köszönhetően számos jótékony hatással bír. Segíti a folyadékegyensúly megőrzését, a kötőszövetek rugalmasságának megtartását, különböző bőrproblémák kezelését, az immunrendszer védekezőképességének javítását, és az általános közérzetet is javítja. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy kiemelten fontos a nyirokmasszőr vagy nyirokterapeuta szakképzettsége, hiszen csak így garantált, hogy a masszázs hatásos lesz, és az egyébként sérülékeny nyirokrendszer is ép marad.

A Central Harmony Massage Studio garantálja, hogy a nyirokmasszázs megfelelő módon történjen, vendégeink pedig felfrissülve, elégedetten távozzanak. Foglalj időpontot még ma és bizonyosodj meg róla!

Ne maradj le semmiről!
Ha értesítést szeretnél kapni akcióinkról, új szolgáltatásainkról, iratkozz fel értesítőnkre!
Hol találsz meg minket?

Hívj minket telefonon: +36 20 409 5484, vagy írj nekünk üzenetet.

Adatkezelési beállítások

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.